5 gouden regels van een CEO voor het beheren van een cybersecuritycrisis

5 gouden regels van een CEO voor het beheren van een cybersecuritycrisis

“In het bedrijfsleven plannen we voor succes. In cybersecurity moeten we plannen voor mislukking” zei een Fortune 500-directeur onlangs tegen me, waarin hij de nauwe afstemming tussen bedrijfsdoelstelling en cybersecurity samenvatte.

Een cyberbreuk kan onbeschrijfelijke schade veroorzaken aan de activiteiten, verkoop, reputatie en aandelenprijs van een bedrijf. Het kan ook plotseling de succesvolle carrière van een CEO of CSO beëindigen, zoals bij sommige cyberaanvallen in de afgelopen jaren is gebeurd.

Hoewel je nooit kunt voorspellen wanneer je wordt getroffen door een cybersecuritycrisis, kan je tijd kopen door een goed gerepeteerd en effectief cyberbestendigheidsplan op te stellen. Dat is essentieel om de ergste gevolgen van een aanval te verzachten, terwijl de normale gang van zaken door blijft gaan. Dat wordt een hot topic voor Chief Risk Officers, Chief Information Security Officers en bedrijfsbesturen, terwijl ze kijken hoe ze kunnen terugkomen van cyberaanval.

Een goede voorbereiding op een cybercrisis is het halve werk. Om snel te kunnen reageren en schade op de lange termijn te voorkomen, moeten bedrijven een cyberaanval simuleren om de juiste verantwoordelijkheden, mogelijke gaten in het proces of technologische problemen te achterhalen. Dit kan een oefening met elkaar inhouden, waarbij relevante leidinggevenden zich rond een tafel verzamelen om te weten te komen hoe een scenario zich zou kunnen ontvouwen.

Zelfs voor diegene die het best voorbereid is, kan een cybercrisis op elk moment toeslaan. Wat moet je doen als je de CEO bent van een gehackt bedrijf?

Lees hier verder. © Techzine

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.