5 manieren waarop je als mkb’er slachtoffer kunt worden van online oplichting – en wat je daar tegen kunt doen

5 manieren waarop je als mkb’er slachtoffer kunt worden van online oplichting – en wat je daar tegen kunt doen

Cybercriminaliteit, jaarlijks krijgt naar schatting 55 procent van de mkb-ondernemers ermee te maken.

Van een eenvoudige oplichting tot een ernstige hack met tienduizenden euro’s aan schade. In 2019 becijferde de internationale verzekeraar Hiscox dat het gemiddelde schadebedrag per getroffen bedrijf op een niet malse 340.000 euro ligt. Voor 2020 zal dat bedrag ongetwijfeld hoger liggen.

En toch is cybercriminaliteit voor veel ondernemers nog steeds een ver-van-mijn-bed-show. ‘Dat is toch iets voor multinationals? Bij mij valt toch niets te halen?’, luidt de veelgehoorde en misplaatste redenering.

Want ten eerste hebben de meeste multinationals hun beveiliging prima op orde, en valt er in de tweede plaats vaak wel degelijk wat te halen bij mkb’ers. Bovendien: geld is niet altijd de drijfveer. Een hacker kan activistische motieven hebben om de website van een bedrijf of organisatie plat te leggen. Of ze hacken je voor de lol.

Zoals die tieners die een leverancier van raamkozijnen hackten. Ze namen niets mee, maar vergrootten voor de grap alle kozijntekeningen in het systeem een paar centimeter. ‘Humor’, maar wel tienduizenden euro’s schade.

Exacte cijfers zijn er niet, maar IT-leveranciers schatten dat tweederde van de Nederlandse mkb-bedrijven onvoldoende beveiligd zijn tegen cybercriminaliteit. Bij kleine bedrijven ligt dat percentage zelfs boven de 80. En in coronatijd, waarin veel werknemers vanuit huis werken, zijn bedrijven extra kwetsbaar.

Op welke soorten oplichting wil je beducht zijn als ondernemer? Samen met Nationale-Nederlanden maakten we een overzicht:

1. Vertrouwen is goed, maar niet via WhatsApp
2. Ook in de lift: gepersonaliseerde phishing mails
3. Ook een oude bekende: Denial of Service
4. De één-cent-truc
5. Domeinnaamfraude

Lees hier verder. © BusinessInsider

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.