Android-malware steelt bankgegevens

Android-malware steelt bankgegevens

Nu we met z’n allen veel thuisblijven, zijn we ook massaal aan het internetbankieren. Als je daarbij een Android-toestel gebruikt, moet je op je hoede zijn voor een nieuw type Android-malware. Deze haalt namelijk zonder dat je het doorhebt je bankrekening of bitcoinwallet leeg.

Er is een nieuw type Android-malware ontdekt, de zogenaamde Eventbot-malware. Deze malware kan gegevens stelen van meer dan 200 verschillende financiële applicaties zoals die van banken, creditcards en cryptocurrency’s. De malware richt zich op onder andere Europa, de Verenigde Staten en applicaties zoals die van Paypal, paysafecard, CoinBase, Santander, HSBC en Barclays. Een derde van alle malware richt zich momenteel op mobiele apparaten en zo’n 60 procent van de apparaten die toegang hebben tot bedrijfsgegevens is mobiel. Doordat er meer dan 2,5 miljard actieve Android-toestellen zijn, is het een uitermate geschikt platform voor cybercriminelen om zich op te richten.

De malware verspreidt zich via Android-applicaties die iedereen in principe kan downloaden. Doordat ze dezelfde pictogrammen gebruiken als bekende applicaties zoals Microsoft Word, Adobe Flash of bekende spelletjes, worden ze onterecht als legitiem beschouwd. Vooralsnog zijn er in de Google Play Store geen besmette applicaties gevonden. Maar dit lijkt een kwestie van tijd, want de malware is volop in ontwikkeling.

Lees hier verder. © Computer Idee

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.