Antivirus software vs. firewall: wat is het verschil?

Antivirus software vs. firewall: wat is het verschil?

De mate van belangstelling voor veilig internetten is de laatste jaren alsmaar gegroeid. Dit is maar goed ook, want cybercriminelen liggen altijd op de loer om onze gegevens te stelen. Ook virussen en malware ontwikkelen zich steeds sneller en vormen een groot gevaar.

Met de groeiende interesse voor veilig internetten vragen steeds meer mensen zich af: hoe bescherm ik mijn computer tegen malware en virussen? Hoewel veel mensen de woorden ‘antivirus’ en ‘firewall’ al eens voorbij zullen hebben horen komen, is het verschil tussen deze twee soorten software niet altijd duidelijk. Dit terwijl deze kennis toch erg belangrijk is. Daarom behandelen we in dit artikel de vraag: wat is het verschil tussen antivirussoftware en een firewall?

Antivirus (of anti-malware) software en een firewall zijn allebei veiligheidsmaatregelen voor een computer of apparaat dat in verbinding staat met het internet of een ander netwerk. Simpel gezegd is een firewall een meer externe vorm van beveiliging en antivirussoftware een interne beveiligingsmaatregel.

Dit wil zeggen dat een firewall je netwerkverkeer filtert om te voorkomen dat geïnfecteerde bestanden, malware en virussen je computer of netwerk binnendringen. Anti-malware software, aan de andere kant, is verantwoordelijk voor het detecteren, onschadelijk maken en verwijderen van malware en virussen die zich al op je computer of netwerk bevinden.

Een antivirusprogramma, vaak ook wel virusscanner genoemd, detecteert virussen, om deze vervolgens in quarantaine te plaatsen. Op deze manier kunnen ze geen schade meer aanrichten. Vervolgens heb je de keuze om de geïnfecteerde bestanden te verwijderen, zodat je hele systeem weer veilig is.

Lees hier verder. © VPNGids

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.