AP kreeg 27.800 privacyklachten in 2019 en slaakt noodkreet over onderbezetting

AP kreeg 27.800 privacyklachten in 2019 en slaakt noodkreet over onderbezetting

De Autoriteit Persoonsgegevens ontving vorig jaar 27.800 klachten vanwege een mogelijke privacyschending. Dat is een stijging van bijna 80 procent ten opzichte van 2018. Volgens de toezichthouder is de capaciteit nog altijd onvoldoende om klachten snel af te kunnen handelen.

De sterke stijging van het aantal klachten komt volgens de AP door de invoering van de AVG in mei 2018. Vorig jaar zijn er in totaal 20.700 klachten afgehandeld, meldt de toezichthouder. Dat betreft klachten die in 2018 en 2019 zijn ingediend. Vorig jaar heeft de Autoriteit Persoonsgegevens 138 onderzoeken opgestart naar aanleiding van de klachten. In 25 gevallen was er sprake van een overtreding, waarbij er een boete of andere sanctie is opgelegd. Verreweg de meeste klachten zijn afgehandeld op een andere manier, zoals het bemiddelen tussen de klager en de desbetreffende organisatie, of het sturen van een brief waarin de privacyregels worden uitgelegd.

De AP zegt dat het in de toekomst graag vaker een onderzoek start naar aanleiding van een klacht, maar volgens de toezichthouder kan dat alleen ‘wanneer ze daar voldoende capaciteit voor heeft’. Volgens voorzitter Aleid Wolfsen is er snel meer geld nodig om de capaciteit uit te breiden, zo zegt hij tegen RTL Z: “Feitelijk zeg je: we beschermen je privacy goed via wetgeving. Maar als de toezichthouder niet over voldoende middelen beschikt, maak je het een niet bestaand recht. Want we kunnen niet voldoende handhaven.” Door een gebrek aan capaciteit moet de waakhond nu keuzes maken en voorrang geven een grove schendingen, iets dat Wolfsen als ‘pijnlijk’ betitelt, omdat het kan betekenen dat er schendingen worden gemist.

Lees hier verder. © Tweakers.net

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.