AP: werkgever mag temperatuur werknemers niet zomaar meten

AP: werkgever mag temperatuur werknemers niet zomaar meten

Bedrijven mogen de lichaamstemperatuur van hun personeel niet zomaar meten. Doen ze dat wel dan zijn ze in overtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en riskeren ze een hoge boete, zo waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag.

De privacytoezichthouder heeft signalen ontvangen dat allerlei organisaties middelen inzetten om medewerkers op koorts te controleren. Het gaat dan zowel om thermometers als thermische camera’s. “Dat mag niet. Vanuit de AVG is dit een ernstige overtreding. Als dit gebeurt, zullen we als AP handhavend optreden”, laat de toezichthouder weten.

Alleen als werkgevers aan een groot aantal voorwaarden voldoen mogen ze de temperatuur van werknemers meten. Bedrijven en organisaties proberen dit op te lossen door hun personeel om toestemming te vragen. “Maar in een arbeidsrelatie kan dat niet, omdat daar geen sprake is van gelijkwaardigheid. Een werknemer kan zich dan onder druk gezet voelen om toestemming te geven”, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Een ander punt dat meespeelt is dat alleen artsen gezondheidstests mogen uitvoeren en medische gegevens van personeel mogen verwerken. Het is werkgevers ook niet toegestaan om naar de gezondheid van hun personeel te vragen, of hun medische gegevens te verwerken. Bedrijven mogen ook de temperatuur van bezoekers of leveranciers niet controleren.

De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert werknemers van bedrijven die hun temperatuur meten om naar de ondernemingsraad te stappen en dit te rapporteren bij de functionaris gegevensbescherming (FG). Wanneer bedrijven niet per direct stoppen kan de toezichthouder handhavend optreden en het meten van de temperatuur laten stilleggen.

“We willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waarin de werkgever voortdurend met je meekijkt en zelfs je zorggegevens kan inzien en daaraan allerlei consequenties kan verbinden”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees hier verder. © Security.nl

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.