Bank straft datalek af met hogere rente

Bank straft datalek af met hogere rente

Bedrijven die getroffen zijn door datalekken waarbij persoonsgegevens zijn gestolen of publiekelijk bekend zijn gemaakt, moeten vaak hogere rentes op leningen betalen van hun bank.

Problemen voor het imago van een bedrijf dat getroffen is door een datalek lijken snel vergeten. De waarde van de aandelen is vaak na een maand alweer op het oude niveau. Banken blijken dat echter anders te zien. Zij rekenen klanten die hiermee te maken gehad hebben gemiddeld 0,4 procentpunt hogere rentes bij leningen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de American Accounting Association.

Dat doen banken omdat ze minder zekerheid hebben over de toekomst van een bedrijf na een datalek. De directe en indirecte kosten die voortvloeien uit het lek zijn niet duidelijk. Zo kunnen grote klanten opstappen of de wetgever kan maatregelen nemen. Die onzekerheid moet voor de bank gecompenseerd worden met een hogere rente.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Yeshiva Universiteit in New York en de Hong Kong Polytechnic University. Daarbij werden de leningen die bijna 1100 beursgenoteerde bedrijven hadden gekregen bij banken in de periode 2003 tot 2016 vergeleken. De helft van de bedrijven had te maken gehad met een datalek en de andere helft niet. Daarbij werden vergelijkbare bedrijven naast elkaar gezet, om de impact van het datalek goed duidelijk te krijgen.

Nog hogere rente

De rente steeg voor vrijwel alle organisaties na een datalek, maar de stijging was sterker naarmate er data van meer mensen bij waren betrokken en als het lek een gevolg was van criminele hackers. Als het door een fout van het bedrijf zelf was veroorzaakt, was de rentestijging milder. Voor bedrijven die voor het lek een heel goede reputatie hadden op het gebied van IT-kwaliteit waren de gevolgen ook groter omdat banken grotere aanpassingen moesten doen aan de beoordeling van de beveiliging van het bedrijf. Zij krijgen over het algemeen namelijk gunstigere voorwaarden voor leningen als ze een goede reputatie hebben op het gebied van IT-beveiliging.

De banken rekenen niet alleen een hogere rente na een datalek, maar eisen ook meer garanties van bedrijven die hiermee te maken hebben gehad. Wel kunnen zij hun positie bij de bank verbeteren door de beveiliging sterk te verbeteren en de impact van het lek te verkleinen waar mogelijk. Een van die maatregelen is meer investeren in databeveiliging.

© AG Connect

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep