Beter wachtwoord verzinnen…

Beter wachtwoord verzinnen…

In een nieuwbericht op RTL Z las ik dat recentelijk een werkneemster ontslagen werd omdat zij zich ziek had gemeld, terwijl uit haar WhatsApp-berichten overduidelijk bleek dat dat niet het geval was. De rechter waar zij haar casus in haar beroep voorlegde, ging mee in het verhaal van het ontslag, ondanks dat hij erkende dat het hier wel om persoonlijke gegevens ging waarvan de werkneemster niet had gewild dat die zichtbaar zouden zijn geworden voor haar baas. Ingewikkelde zin, maar de strekking is duidelijk: zij voelt zich belazerd doordat haar baas meekeek in haar social media. Dat je zelf fraudeert – en zelfs solliciteert op een andere baan tijdens die ‘ziekperiode’ – is blijkbaar prima te verdedigen voor je eigen geweten, maar als je zo dom bent het uitgebreid te melden op je social media is het foute boel. Bijzonder.

Nu zitten er in dit bericht direct meerdere aspecten: als iemand zich ziek meldt mag je dan als werkgever controleren of dat zo is? Dat recht is alleen voorbehouden aan de bedrijfsarts, zo lees ik op juridischloket.nl. Maar is het toegestaan om als werkgever persoonlijke berichten op WhatsApp of andere persoonlijke social media te lezen en die ook te gebruiken in de argumentatie om iemand te ontslaan? Dat is in principe niet toegestaan, maar het kan verkeren zei Brederode al…

Volgens de rechter was het hier op het randje, maar doordat overduidelijk uit de appjes bleek dat de werkneemster vanaf het begin nooit ziek was geweest, ging die toch mee in het ontslag op staande voet door de werkgever. Doorslaggevend argument voor de rechter was dat de werkneemster zelf WhatsApp op haar werkcomputer had geïnstalleerd. Daarmee heeft ze dus ook zelf in de hand gehad dat er mensen zouden kunnen meekijken. Zeker met een ‘wachtwoord voor dummies’ als 1234.

Lees hier verder. © Beveiligingswereld

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep