Beveiligingsexperts: ‘Verwijder TikTok onmiddellijk’

Beveiligingsexperts: ‘Verwijder TikTok onmiddellijk’

Onderzoek van een Duitse dataprotectiewebsite toont aan dat TikTok onder meer browsertrackers installeert die activiteiten van gebruikers op internet volgen. Gebruikers krijgen daardoor “een uniek ID”. Op die manier kan TikTok gericht data koppelen aan gebruikersprofielen. ByteDance zegt in een reactie dat deze trackers bestaan om “kwaadaardig browsergedrag” te herkennen en te voorkomen.

‘TikTok is malware gericht op kinderen’

Door middel van reverse-engineering hebben appbouwers achterhaald op welke schaal en wijze TikTok data verzamelt over gebruikers. Bij nadere inspectie van de privacyvoorwaarden, valt volgens dit rapport van VPNGids te concluderen dat het bedrijf achter de app in principe alle gebruikersdata kan overhandigen aan zowel commerciële partijen als overheden, zoals de Chinese. Waar de verzamelde informatie daarna precies beland, blijft overigens onduidelijk. Het privacybeleid van de app houdt het zelf op onduidelijke verklaringen als “het verbeteren van de gebruikerservaring”.

Hackersgroepering Anonymous heeft ook uitgehaald naar TikTok. ‘Laat je vrienden en familie het niet gebruiken. Verwijder TikTok nu. Als je iemand kent die het gebruikt, leg hen dan uit dat TikTok in essentie malware is die wordt beheerd door de Chinese regering als onderdeel van een massale spionage-operatie.’

Naast de massale dataverzameling en inmenging van de Chinese regering, kent TikTok nog andere substantiële risico’s. De app is ongekend populair onder kinderen, maar wordt gekenmerkt door oplichting, identiteitsdiefstal, online pesterijen, grooming en seksuele uitbuiting. De Autoriteit Persoonsgegevens doet momenteel onderzoek naar de privacy van jonge TikTok-gebruikers. Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten worden gepubliceerd.

Lees hier verder. © Adformatie

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.