Beveiligingssleutels onder de loep: Wat kun je met deze fysieke securitykeys?

Beveiligingssleutels onder de loep: Wat kun je met deze fysieke securitykeys?

In simpelere tijden kon je je account beveiligen met een wachtwoord, en als het écht ging om gevoelige info, zoals je bankrekening, kon je daar ook nog een sms’je bij krijgen of een extra kastje bij gebruiken. Anno 2020 liggen er bijna dagelijks nieuwe wachtwoorden op straat, sta je als gemiddelde internetgebruiker in honderden of zelfs duizenden databases met je accounts en moet je je beveiliging iets serieuzer nemen. Dat doe je met een fysieke beveiligingssleutel, mits je je door het woud van protocollen heen kunt worstelen. We namen een handvol bekende en minder bekende beveiligingssleutels onder de loep en bekeken de verschillen.

Een fysieke beveiligingssleutel is een vorm van tweetrapsauthenticatie. Nog even een korte beschrijving van hoe dat ook alweer werkt: tweetrapsauthenticatie betekent inloggen met een tweede stap naast een gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie. Die tweede stap kan een sms zijn of een code die je genereert op een apart apparaat, zoals een app op je telefoon of een van die kastjes die je bij sommige banken nog krijgt. Of, en dat is uiteindelijk de veiligste optie, je gebruikt een fysieke beveiligingssleutel.

De sleutels lijken in eerste oogopslag gemakkelijk in het gebruik. Bij een dienst die het ondersteunt, zoek je in de instellingen naar tweetrapsauthenticatie, de sleutel gaat in een usb-poort en ter verificatie klik je waar nodig nog op de fysieke knop op het apparaat.

Onder het motorkapje van de sleutels schuilt een wereld van inlogprotocollen die lang niet overal worden ondersteund, en van software die niet altijd op alle platforms werkt. In dit artikel kijken we vooral naar de verschillende sleutels met hun verschillende opties, voor welk doel ze handig zijn en hoe ze werken, maar ook welke protocollen beschikbaar zijn en hoe tweetrapsauthenticatie werkt. Dit artikel is geen review van verschillende sleutels; daarvoor is de selectie niet volledig genoeg en zijn er te weinig specifieke punten waarop de sleutels te beoordelen zijn. In plaats daarvan beschrijft dit artikel een aantal sleutels die je op dit moment kunt kopen, wat ze kunnen en wat ruwweg de verschillen daartussen zijn.

Lees hier het gehele artikel. © Tweakers.net

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.