Consument moet dringend beschermd worden tegen beroving via valse betaallinks

Consument moet dringend beschermd worden tegen beroving via valse betaallinks

Het risico om al het spaargeld kwijt te raken via phishing met een valse betaallink is zo groot geworden dat de overheid een veilige betaalomgeving verplicht moet stellen, vindt onderzoeksjournalist Art Huiskes.

Betaallinks die worden verstuurd via sociale media vormen een groeiend risico voor consumenten. Het lijkt makkelijk, de e-mail die de papieren factuur of de papieren acceptgiro vervangt. Tegelijkertijd biedt deze zakelijke digitale facturatie een onbedoelde springplank voor internetcriminelen. Bonafide zakelijke facturatie blijkt bovendien steeds moeilijker te onderscheiden van malafide pogingen om consumenten te misleiden. Daarnaast is een bepaald type phishing-scams er ook nog eens bij uitstek op gericht om mensen hun persoonlijke bankgegevens af te troggelen.

Betaallinks verstuurd door phishing-criminelen kunnen leiden tot valse afschrijvingen of de volledige plundering van betaal- en spaarrekeningen. Een valse afschrijving is daarbij nog de minste van deze twee kwaden. Dit betreft een geautoriseerde betaling van het type spookfactuur. Dat wil zeggen een door de rekeninghouder zelf goedgekeurde betaling voor diensten van een gefingeerde ‘vertrouwde’ begunstigde. De betaling wordt vervolgens natuurlijk overgemaakt naar een valse begunstigde. Dit kan iemand al gauw honderden euro’s kosten.

Lees hier verder. © Trouw

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.