Cybersecurity-bedrijven waarschuwen voor agressievere ransomware-aanvallen in Nederland

Cybersecurity-bedrijven waarschuwen voor agressievere ransomware-aanvallen in Nederland

Ransomware-aanvallen worden steeds geavanceerder. Er wordt in Nederland, ten opzichte van vorig jaar, steeds vaker gedreigd met het lekken van gestolen persoonsgegevens of gevoelige bedrijfsdocumenten wanneer bedrijven niet willen betalen om weer toegang te krijgen tot deze bestanden. Daarvoor waarschuwen verschillende cybersecurity-bedrijven tegen KRO-NCRV’s Pointer.

Wanneer bedrijven slachtoffer zijn geworden van een ransomware-aanval worden alle bestanden gegijzeld, op slot gezet. Deze worden pas weer vrijgegeven na het betalen van een grote som losgeld. “Begin vorig jaar gebeurde het nog af en toe, maar nu is het aan de orde van de dag dat klanten op deze manier onder druk gezet worden”, zegt Lars Jacobs, senior manager van het cyber response-team van KPMG.

“Je ziet dat criminelen er alles aan doen om het losgeld betaald te krijgen”, zegt Frank Groenewegen van het cybersecurity-team van Deloitte. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers betalen, dreigen criminelen met het lekken van gevoelige bedrijfsinformatie en persoonsgegevens. “Ook wij hebben meerdere onderzoeken gedaan bij bedrijven waar de hackers dreigden data te publiceren als er niet betaald werd”, aldus Groenewegen.

Lees hier verder. © Emerce

Peter Hickendorff

Geef een reactie