Cybersecurity laadinfrastructuur belangrijk bij elektrische auto’s

Cybersecurity laadinfrastructuur belangrijk bij elektrische auto’s

Als de groei van het aantal elektrische auto’s doorzet, wordt een goede cybersecurity van cruciaal belang. Dat is de conclusie uit het onlangs gehouden webinar georganiseerd door ElaadNL en ENCS voor gemeenten en provincies die laadpalen laten plaatsen in de openbare ruimte. In het kader van de NAL (Nationale Agenda Laadinfrastructuur) worden de komende jaren honderdduizenden laadpalen geplaatst. Door de cybersecurity nu goed te regelen worden mogelijk ernstige problemen en hoge herstelkosten in de toekomst voorkomen.

Onderdeel van het webinar was een demonstratie van hoe hackers controle kunnen krijgen over laadpalen. Deze maakte meteen duidelijk dat de cybersecurity van laadpalen nu nog niet altijd voldoende aandacht krijgt.

Anjos Nijk, Managing Director ENCS gaf uitleg over waarom dit een probleem is: “Wanneer hackers controle krijgen over laadinfrastructuur met een capaciteit van zo’n 1 GigaWatt kan dit een blackout veroorzaken van het Nederlandse elektriciteitsnet. Met de huidige uitrol van laadinfrastructuur is deze capaciteit binnen een à twee jaar gerealiseerd.” Ook cybersecurity expert Harm van den Brink van ElaadNL onderschrijft de urgentie: “Laadpalen zijn vaak verbonden met het internet. Dit maakt ze een makkelijk doel voor hackers. Bij onze computers vinden we het normaal dat we die beveiligen met een antivirusprogramma en dat we regelmatig updates installeren. Bij laadpalen moet dit ook de norm worden, een veilige laadpaal die goed beschermd is en ook regelmatig van updates voorzien wordt.”

Lees hier verder. © Beveiligingswereld

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.