Data in de cloud bij meerderheid bedrijven niet veilig

Data in de cloud bij meerderheid bedrijven niet veilig

Ondanks het toenemende aantal cyberaanvallen waarbij gegevens worden buitgemaakt, versleutelt de overgrote meerderheid van de bedrijven niet alle gevoelige data die in de cloud worden opgeslagen. Terwijl in het afgelopen jaar maar liefst 44% van de Nederlandse bedrijven te maken heeft gehad met een datalek, lijken bijvoorbeeld klantgegevens min of meer voor het grijpen te liggen. Dat constateren onderzoekers van 451 Research in de Thales Global Cloud Security Study.

Het gebruik van opslag in de cloud is volgens de onderzoekers mede door de coronacrisis versneld toegenomen. Zij vroegen 2.600 zakelijke besluitvormers uit 16 landen, verantwoordelijk voor IT- en informatiebeveiliging, naar de stand van zaken op dit gebied.

Een meerderheid (57%) van de respondenten wereldwijd zegt gebruik te maken van twee of meer cloudproviders. Bijna een kwart (24%) zegt dat ze het overgrote deel van hun workloads en data in de cloud hebben ondergebracht. Dat betekent dat de cloud niet louter wordt gebruikt voor gegevensopslag, maar ook voor dataverwerking bij transacties en de ondersteuning van de dagelijkse bedrijfsvoering. Helaas is het met de beveiliging van die data en processen niet best gesteld.

Van alle bedrijven heeft 40% het afgelopen jaar te maken gehad met een datalek. In Nederland ging het zelfs om 44%. Als oplossing voor het beveiligen van data noemt 50% van de respondenten multi-factor authenticatie (MFA), waarbij voor toegang tot gegevens meer wordt gevraagd dan een gebruikersnaam en wachtwoord. Het onderzoek toont echter aan dat slechts 17% van de respondenten meer dan de helft van de data in de cloud werkelijk heeft versleuteld. Van de Nederlandse bedrijven is dit nog minder (14%). Dat terwijl voor 21% van de bedrijven geldt dat het merendeel van alle data die in de cloud worden opgeslagen, gevoelige data is.

Clouddiensten te ingewikkeld

Wanneer bedrijven hun data met encryptie beveiligen, laat 34% het beheer van de sleutels over aan dienstverleners in plaats van zelf de regie in handen te houden. Hoewel externe toegangspunten een risico kunnen vormen voor datalekken, geeft bijna de helft van de respondenten toe dat hun organisatie geen zero trust-strategie hanteert. Een kwart overweegt dit niet eens.

Een veel gegeven reden voor het uitbesteden van databeheer in de cloud is de toenemende complexiteit van clouddiensten. Bijna de helft (46%) van alle respondenten geeft aan dat het beheer van de privacy en gegevensbescherming in de cloud complexer is dan in omgevingen op locatie. Voor Nederlandse bedrijven geldt dat nog sterker (56%).

Betere beveiliging is noodzaak

Sebastien Cano, senior vice president Cloud Protection & Licensing Activities bij Thales: “Overal ter wereld worstelen organisaties met de groeiende complexiteit die gepaard gaat met het toenemende gebruik van cloudoplossingen. Een robuuste security-strategie is van essentieel belang om data en bedrijfsprocessen veilig te houden. Tegenwoordig is bijna elk bedrijf tot op zekere hoogte afhankelijk van de cloud. Daarom is het van cruciaal belang dat security-teams in staat zijn om alle data in kaart te brengen, te beschermen en er grip op te houden.”

© Customer Talk

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep