De vele haken en ogen aan biometrische identificatie

De vele haken en ogen aan biometrische identificatie

Is biometrische identificatie nu echt wel zo veilig? Dat zullen deelnemers aan de najaarsbijeenkomst van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit (VVBI) zich na afloop ongetwijfeld hebben afgevraagd. Zo begon de dag met een inleiding over hoe systemen voor gezichtsherkenning te misleiden zijn.

Het was de eerste fysieke bijeenkomst van de VVBI sinds de start van de coronacrisis. Ruim vijftig geïnteresseerden lieten zich er daarom niet van weerhouden om de vaak lange reis naar Enschede te maken, waar de gastvrijheid van de Grolsch Veste – het stadion van FC Twente – kon worden beleefd. Sommigen hadden vooraf hun gezicht laten scannen, waardoor zij via het VIP-systeem van het stadion naar binnen konden.

Na een warm welkom door voorzitter Ruud Huijts beet Luuk Spreeuwers van de Universiteit Twente het spits af met een inleiding over morphing. Dat is een technologie, waarbij uit twee foto’s van verschillende personen een derde foto wordt gemaakt die zoveel mogelijk op beide originele foto’s lijkt. Een crimineel zou zijn foto met een ‘look-a-like’ kunnen morphen en die persoon met de gegeneerde foto een paspoort kunnen laten aanvragen. Met dat originele paspoort kan vervolgens identiteitsfraude worden gepleegd in situaties dat niet de vingerafdruk aangeboden hoeft te worden. De gemiddelde controleur zal het niet opvallen dat de foto niet klopt, omdat paspoortfoto’s niet uitblinken in detailrijkdom.

Lees hier verder. © Beveiligingsnieuws

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep