Deloitte vraagt medewerkers naar QR-code, mag dat zomaar?

Deloitte vraagt medewerkers naar QR-code, mag dat zomaar?

Het grote accountants- en adviesbureau Deloitte vraagt medewerkers sinds een week steekproefsgewijs naar een corona-QR-code als ze naar hun werk komen. Volgens deskundigen mag dat niet. Maar Deloitte zegt medewerkers een veilige omgeving te willen bieden.

“Het is een lastige afweging geweest. Besloten is: je hoeft niet naar kantoor te komen, maar als je wel wilt dan moet je de QR-code kunnen laten zien”, zegt Liesbeth Mol, lid van de Raad van Bestuur van Deloitte.

Daarbij gaat het om een vraag, onderstreept Deloitte. Medewerkers hoeven de code niet te laten zien als ze dat niet willen. Er is geen controle bij de deur, ook wordt er niets vastgelegd. Maar: medewerkers die de code niet willen laten zien, wordt gevraagd om weer naar huis te gaan.

Daarmee wordt volgens Deloitte niemand voor het blok gezet. Specialisten hebben het bedrijf volgens eigen zeggen verzekerd dat het wel mag. Mol: “Veel van onze mensen vinden dit prima. We praten met mensen die twijfelen. Tot nu toe zijn er geen protesten.”

Dilemma

Veel bedrijven worstelen nu met hetzelfde dilemma: vraag je personeel of ze wel of niet gevaccineerd zijn?

Bedrijven hebben een zorgplicht en veel werkgevers zijn bezorgd over de veiligheid op de werkvloer door de aanwezigheid van niet-gevaccineerde medewerkers. Maar vanwege de privacy mogen ze er niet naar vragen.

In Amerika en in een paar Europese landen eisen bedrijven een vaccinatiebewijs. Op de Nederlandse werkvloer blijft het betrekkelijk stil. Eind augustus maakte Leaseplan bekend alleen gevaccineerde medewerkers te willen terugzien.

Nog steeds hangt er veel onduidelijkheid rond de vraag of je wel of niet aan een werknemer mag vragen of hij gevaccineerd is, zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen.

“Dat komt door zwalkend beleid. Eerst mocht het niet, daarna volgens de minister wel. Maar ik ben van mening dat je op basis van grondwettelijke bepalingen zo’n vraag niet zou mogen stellen.”

Ook vakbond FNV is duidelijk: “Dit gaat om het schenden van medische privacy”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong. “Grondrechten van werknemers staan op het spel.”

Lees hier verder. © NOS

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep