‘Denk twee keer na voor je online iets deelt, alsjeblieft’

‘Denk twee keer na voor je online iets deelt, alsjeblieft’

We schenden elkaars privacy aan de lopende band op social media. Wordt het niet eens tijd om daar wat mindfuller mee om te gaan?

Er is maar één reden waarom ik mijn bikinitop op een loeidrukke stranddag niet aan de wilgen hang: uit de angst om ongemerkt gefotografeerd te worden. Ik ben maar wat bang om mijn borsten later op allerhande fora terug te zien, en mezelf grondig te vervloeken –was het nou écht nodig om zo in het zicht te gaan liggen, op een plek waar werkelijk elke (telefoon)camera de contouren van mijn lijf kon zien? Merci mais non, dus.

In het geniep fotograferen

Het idee dat we altijd en overal gefotografeerd kunnen worden, óók als we het niet doorhebben, is de normaalste zaak van de wereld geworden. Grote kans dat je weleens zoenend bent gefotografeerd in de club, of stomdronken op een Snapchat-video bent verschenen. @Parisiensinparis is een van de populairste modeaccounts van het web: de eigenaar fotografeert stijlvolle Parijzenaren in het geniep, en weet daar een groot publiek mee aan te bekoren.

Gebrek aan toestemming

Het is zo geaccepteerd om beelden van anderen te maken, dat we zelden om toestemming vragen. Als je daar een stokje voor wil steken, dien je vooral zélf in te grijpen. Je moet een vriendin eerst smeken om die ene onflatteuze foto alsjeblieft niet online te zetten, wil ze rekening houden met jouw privacy. En als we een beschonken speech voor onze collega’s houden, moet daar een disclaimer aan toegevoegd worden: of de telefoons éven in de zak kunnen blijven, omdat er ongepaste dingen gezegd gaan worden (en je baas dat later niet terug hoeft te horen, om maar wat te noemen).

Niet altijd onschuldig

Deze voorbeelden ogen misschien onschuldig, maar komen wel degelijk neer op privacyschending, onderstreept de overheid deze week in een campagne. Zij willen juist de alledaagse vormen van privacyschending onder de aandacht brengen: of dat nou om het doorsturen van een Whatsapp-screenshot (schuldig) of Youtube-video van een straatruzie gaat. Veel mensen doen het, maar toch vinden weinigen het tof. Uit onderzoek blijkt dat 73 procent van de ondervraagden het negatief vindt dat sociale normen niet altijd duidelijk zijn online.

Tijd voor duidelijkere online normen

Duidelijke(re) sociale online normen zouden geen overbodige luxe zijn, in een tijd waarin we massaal verwikkeld zijn met onze telefoon. Een gigantisch groot aantal mensen deelt foto’s of filmpjes van bekenden: 78 procent van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van Kantar. Slechts 21 procent van die groep vraagt daarvoor altijd eerst toestemming. Dat betekent dat in totaal 61 procent van de sociale media gebruikers in Nederland dat niet altijd doet, en hiermee de privacy van anderen potentieel schendt.

Als we hier verandering in willen brengen, zullen we los moeten komen van het idee dat telefoons er sowieso zijn, en het dus overmacht is om je daar tegen te verzetten. Nu passen we ons gedrag er gewoon op aan: we geven zo weinig mogelijk aanleiding tot een onverwacht fotomoment, of zorgen dat de groepsfoto’s op ónze telefoon staan, zodat jij de controle hebt over wat er wel of niet online komt. Waarom keren we het niet om, en gaan we er vanuit dat beelden in de basis niet zomaar worden gemaakt of gedeeld, en je het bespreekt als je dat wél wil?

Vraag of het oké is

Sinds jaar en dag heb ik met mijn beste vriendin een pact: we vragen elkaar of het oké is om een bepaalde foto samen te publiceren. Oók als zij alleen mij al spaghetti slurpend vastlegt in een restaurant, laat ze het eerst even zien: mag deze op m’n Instagramstory? Om daarna te verzuchten dat het zo fijn is dat iemand het tenminste vráágt, voor je onder de tomatensaus op het internet verschijnt. Volgens mij vindt iedereen het prettig om een keus te hebben, dus laten we daar in hemelsnaam ook online gehoor aan geven.

© Elle

Lees ook ‘Internetkatten in strijd tegen schending privacy’, © Marketing Tribune

Internetkatten in strijd tegen schending privacy
Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep