Europees hof verklaart Privacyschild-verdrag met VS ongeldig

Europees hof verklaart Privacyschild-verdrag met VS ongeldig

Het Europees Hof van Justitie heeft het privacyschild-verdrag tussen de EU en de Verenigde Staten ongeldig verklaard. Privacyschild regelt het uitwisselen van persoonsgegevens tussen bedrijven in de Europese Unie en de VS. Volgens het Hof zijn persoonsgegevens van EU-burgers die in de Verenigde Staten zijn opgeslagen niet voldoende beschermd.

Het Hof constateert dat “de eisen inzake nationale veiligheid, het algemeen belang en de naleving van de Amerikaanse wetgeving voorrang hebben, waardoor inmenging mogelijk wordt in de grondrechten van de personen van wie persoonsgegevens naar de Verenigde Staten worden doorgegeven.” Maatregelen om dergelijke inmenging tegen te gaan, zoals een ombudsman die de klachten van EU-burgers over de verwerking van persoonsgegevens door de Amerikaanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten verwerkt, voldoen niet aan de vereiste juridische standaarden van de EU.

Het Hof vindt dat het ombudsmanmechanisme burgers geen mogelijkheid biedt om in beroep te gaan bij een orgaan waarvan de waarborgen overeenkomen met die door het Unierecht worden vereist, dat gegarandeerd onafhankelijk is en besluiten kan nemen die bindend voor Amerikaanse inlichtingendiensten zijn. “Om al deze redenen verklaart het Hof besluit 2016/1250 ongeldig”, zo laat het Hof in een persbericht weten (pdf).

Lees hier en hier verder. © Security.nl

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.