Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichtingstruc met BSN-nummer

Fraudehelpdesk waarschuwt voor oplichtingstruc met BSN-nummer

De Fraudehelpdesk heeft diverse meldingen ontvangen van Nederlanders die zogenaamd door de ‘National Police’ of de ‘Dutch Supreme Court’ zijn benaderd. In een Engelstalig bericht krijgen zij te horen dat er zich zogenaamd ‘verdachte activiteiten’ hebben voorgedaan met het burgerservicenummer van degene die ze bellen. Hen wordt gevraagd om hun identiteit te bevestigen door hun BSN-nummer in te voeren. Dit is niets meer dan een oplichtingstruc om persoonsgegevens te bemachtigen en identiteitsfraude uit te voeren.

Dat schrijft de Fraudehelpdesk in een waarschuwing op haar website.

Fraudehelpdesk: ‘Hang op en bel niet terug’

Het zijn geen mensen die hun slachtoffers bellen: ze worden benaderd door een ingesproken voicemailbericht. De precieze boodschap is afhankelijk van het bandje dat mensen te horen krijgen. De ene keer wordt er zogenaamd een BSN-nummer misbruikt, de andere keer maakt men zich schuldig aan criminele activiteiten als witwassen en drugshandel. Er is ook een derde variant: deze zegt dat er een arrestatiebevel loopt tegen degene die telefonisch wordt benaderd.

In alle scenario’s krijgen degenen die gebeld worden de opdracht om actie te ondernemen om vervolging of identiteitsfraude te voorkomen. Bellers wordt gevraagd om op het getal 1 te drukken. Dan krijgen ze zogenaamd een agent aan de lijn die vraagt om hun identiteit te bevestigen met persoonsgegevens, waaronder hun BSN-nummer. Soms krijgen bellers te horen dat ze hun geld moeten ‘veiligstellen’ door het over te maken naar een speciaal bankrekeningnummer.

De Fraudehelpdesk raadt mensen aan die benaderd worden door de ‘National Police’ (Nationale Politie) of ‘Dutch Supreme Court’ (Hooggerechtshof) om geen persoonlijke informatie af te staan. Geld overmaken naar een ander bankrekeningnummer is eveneens onverstandig “aangezien u dit geld dan kwijt bent”. Verbreek de verbinding, bel geen telefoonnummers die onbekend zijn voor je terug en wees alert op toekomstig telefoonverkeer.

Lees hier verder. © VPNGids

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep