Garagehouder Peter Schoolderman werd gehackt: 'Dit grapje heeft mij 50.000 euro gekost'

Garagehouder Peter Schoolderman werd gehackt: 'Dit grapje heeft mij 50.000 euro gekost'

Garagehouder Peter Schoolderman had zijn ICT-systemen goed beveiligd, en toch ging het vorig jaar mis. Toen iemand in zijn bedrijf op een verkeerd bestand klikte, gingen alle computers op zwart. “Mijn bedrijf lag helemaal plat.”

Schoolderman was nog thuis toen hij een telefoontje kreeg van zijn collega’s in de garage: de computers doen het niet. Niks aan de hand, dacht hij en ging ernaartoe. Maar toen bleek al snel dat ze gehackt zijn. De ICT-man zag dat er nog maar één bestandje te openen was. “Het was een tekstbestand van iemand die zich voorstelde als Vobas. Of ik 6000 dollar in cryptomunten wilde betalen.” Als Peter niet zou betalen zouden alle schermen zwart blijven.

De garagehouder ging in eerste instantie niet in op het aanbod, maar toen bleek hóé afhankelijk zijn bedrijf met negen man personeel is van de computer. De agenda en de planning was verdwenen, dus wist niemand welke auto’s waren ingeboekt voor reparatie.

“Mijn hele bedrijf lag plat”, vertelt hij. “Het was ’s ochtends maar afwachten wie er zijn auto bracht, wij hadden geen idee meer. Rampzalig was ook dat de onderhoudshistorie van alle auto’s die ik in onderhoud heb niet meer terug te vinden was. Ook de winterbanden die wij hebben opgeslagen van onze klanten kon ik niet meer traceren want ik wist niet waar ze lagen in de stellingen. Echt een ramp.”

Lees hier verder. © EenVandaag/AvroTros

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.