Gegevens op straat door datalek bij sportbond: ‘Mensen beseffen niet hoe gevaarlijk dit is’

Gegevens op straat door datalek bij sportbond: ‘Mensen beseffen niet hoe gevaarlijk dit is’

Dankzij een doodnormale zoekterm kwam RTV Utrecht vanmiddag per abuis terecht op een zeer volledige ledenlijst van een sportbond, waarvan de naam bij de redactie bekend is. Het gaat om een lijst met de volledige persoonsgegevens van zo’n achthonderd leden in de regio Utrecht en het Gooi. “Dit gaat alle grenzen te buiten”.

Namen, adressen, telefoonnummers (van zowel de vaste als de mobiele telefoon), geboortedata, e-mailadressen; er is zelfs te zien wie er is overleden. De zeer volledige lijst met adresgegevens staat niet pontificaal op de website van de organisatie vermeld, maar via een simpele zoekterm kom je onbedoeld in de krochten van de webpagina terecht en zie je alle bovenstaande gegevens.

Niemand is zich ervan bewust dat hun gegevens zo volledig op internet te vinden zijn. En na erop geattendeerd te zijn, blijkt dat eigenlijk niemand het ook maar iets kan schelen. “Ik heb niets te verbergen!”, zegt er één. Een ander: “Ach, iedereen mag mij bellen, ik antwoord altijd vriendelijk”. En als laatste: “Ik kan wel boos worden, maar ik zou niet weten wat je met de informatie kunt, dus ik weet ook niet zo goed waaróm ik dan boos moet worden”.

Dat het niemand iets kan schelen dat zijn of haar gegevens online staan, is een kwalijke zaak. Want dit soort informatie is voor een cyberdief wat een schat voor een piraat is: goud waard. Dat verduidelijkt Tanya Wijngaarde van Fraudehelpdesk nog eens, die aangeeft dat er allerlei vormen van fraude mogelijk zijn met bovenstaande informatie. “Het belangrijkste is dat slachtoffers met deze informatie heel persoonlijk worden benaderd. Ze worden gebeld of gesmst en daders spreken slachtoffers aan met naam en toenaam. Als ze je adres weten, sturen ze nepboetes of doen zich voor als de belastingdienst.”

Een geboortedatum weten is al helemaal gevaarlijk, zo blijkt. Wijngaarde: “Een geboortedatum wordt heel vaak gebruikt als identificatie. Bel je je bank? Dan wordt vaak gevraagd of je je geboortedatum ter controle nog door kunt geven. Zodoende kan een dief een adreswijziging doorgeven of geld wegsluizen.”

“Mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk dit is”, vervolgt Wijngaarde. “Met data zijn allerlei fraudevormen mogelijk. Men noemt dit soort data niet voor niets ‘het nieuwe goud’.”

Lees hier verder. © RTV Utrecht

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.