Geregeld fraude met verklaring VOG die risicowerknemer moet weren

Geregeld fraude met verklaring VOG die risicowerknemer moet weren

Sinds 2015 is er tientallen keren gefraudeerd met Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG). Dat blijkt uit documenten die de onderzoeksjournalisten van radioprogramma Argos hebben opgevraagd.

Met de VOG, een verklaring over het strafrechtelijk verleden van een werknemer, toont die aan dat hij niet iets op zijn kerfstok heeft dat hem tot een risico kan maken voor zijn nieuwe baan. Een bekend en recent voorbeeld van een valse VOG is dat van Rahiied A, die meerdere verpleeghuisbewoners vermoordde met insuline. Hij werd aangenomen met behulp van een vervalste VOG.

31 valse verklaringen in 5 jaar, vooral in de gezondheidszorg

De dienst die de VOG uitgeeft, Justis, heeft tussen begin 2015 en januari 2020 31 valse verklaringen geregistreerd. Vooral in de gezondheidszorg wordt de hand gelicht met de verklaring, maar dat gebeurt ook in de kinderopvang, het gevangeniswezen en het onderwijs.

Mogelijk maar een fractie van het totaal

Werkgevers nemen soms genoegen met een kopie of een gemaild pdf-document. Die zijn gemakkelijk te vervalsen en een werkgever kan de echtheidskenmerken niet controleren. Daarom zijn de ontdekte vervalsingen mogelijk maar een fractie van het totaal.

Aantal meldingen gestegen

Van de meeste ontdekte nepverklaringen is aangifte gedaan bij de politie, meldt Argos. Sinds Justis in augustus waarschuwde dat nepverklaringen circuleren, is het aantal meldingen flink toegenomen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt instellingen regelmatig te vragen of zij de verplichte VOG van hun personeel goed controleren.

© Security Management

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep