Google Chrome en privacy: moet je de browser dumpen of houden?

Google Chrome en privacy: moet je de browser dumpen of houden?

Ondanks zijn niet al te beste reputatie op het gebied van privacy, tiert de Chrome-browser van Google welig. De webbrowser heeft een marktaandeel van ongeveer 65 procent en twee miljard mensen gebruiken hem regelmatig. Zijn naaste concurrent, Apple’s Safari, blijft ver achter met een marktaandeel van minder dan 20 procent. Dat is erg dominant, zelfs als je de gegevensverzamelings-praktijken van Chrome buiten beschouwing laat.

Is Google te groot en dominant, en zou je Chrome voorgoed moeten dumpen? Privacy experts zeggen van wel. Chrome is namelijk strak geïntegreerd in de gegevens-verzamelingsinfrastructuur van Google, inclusief diensten zoals Google Zoeken en Gmail. Door de marktdominantie van Chrome is moederbedrijf Google zelfs in staat om nieuwe webstandaards op te leggen. Chrome is een van Google’s krachtigste tools voor het verzamelen van gegevens.

Google krijgt meer en meer macht

Google ligt momenteel onder vuur van privacyactivisten, waaronder rivaliserende browsermakers en regelgevers, om wijzigingen in Chrome doorgevoerd te krijgen. Deze moeten het einde betekenen voor cookies van derden – de trackers die je volgen terwijl je surft. Google is van plan om cookies te vervangen door zijn eigen ‘privacy behoud’-trackingtechnologie genaamd FLoC. Hiervoor zijn echter nog geen concrete plannen voor Europa. Die zou het bedrijf volgens critici echter nóg meer macht geven ten koste van zijn concurrenten. De oorzaak daarin is te vinden in de enorme userbase van Chrome.

Chrome’s forse gegevensverzamelings-praktijken zijn een andere reden om de browser te dumpen. Volgens de iOS-privacylabels van Apple kan Chrome een waslijst aan gegevens verzamelen. Daaronder bevinden zich je locatie, zoek- en browsegeschiedenis, gebruikers-ID’s en productinteractie-gegevens voor ‘personalisatie’-doeleinden. Google zegt dat dit je de mogelijkheid geeft om functies in te schakelen. Denk aan de optie om je bladwijzers en wachtwoorden op te slaan in je Google-account. Maar in tegenstelling tot rivalen Safari, Microsoft’s Edge en Firefox, koppelt Chrome deze gegevens aan jou als persoon en het apparaat dat je gebruikt.

Ook in privémodus houdt Google Chrome je scherp in de gaten

Lees hier verder. © OneMoreThing

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep