Hackers gebruiken steeds vaker sollicitatiemails om malware te verspreiden

Hackers gebruiken steeds vaker sollicitatiemails om malware te verspreiden

Hackers hebben een nieuwe, effectieve manier gevonden om bedrijven aan te vallen met malware. In een blog noteert cybersecuritybedrijf Check Point dat het een toename ziet in het aantal aanvallen door middel van sollicitatiemails. De laatste twee maanden verdubbelde dit type aanval in de Verenigde Staten. Ook valse e-mails met ziektebriefjes worden gebruikt om trojans te verspreiden. In de e-mails verwijzen de hackers veelal naar de coronapandemie.

Check Point stelde vast dat één op de 450 geïnfecteerde bestanden nu gebruik maakt van een valse sollicitatiemail. Onlangs ontdekten medewerkers van het securitybedrijf een grote campagne met cv’s waarbij Zloader-malware werd gebruikt om paswoorden en persoonlijke data van slachtoffers te stelen. Nadat medewerkers de ‘cv’ in de bijlage openden, werden ze gevraagd om de software uit te voeren. Op dat moment nam het macrovirus de computer over en konden hackers financiële transacties op het device uitvoeren. De Zloader-software die hiervoor werd gebruikt is verwant aan Zeus-malware en wordt vooral ingezet om klanten van financiële instellingen te targeten.

Ook het aantal geïnfecteerde e-mails met ziektebriefjes nemen toe. Check Point ontdekte verschillende campagnes van hackers die via de zogenaamde ziektebriefjes trojans als Trickbot op de computers van bedrijven konden installeren. Door de onderwerpregel, de naam van de bijlage en de naam van de afzender erg realistisch te maken, liepen verschillende bedrijven al in de val.

Lees hier verder. © Techpulse

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.