Hackers schuilen op 39 Nederlandse servers, hoewel Citrix-lek gedicht is

Hackers schuilen op 39 Nederlandse servers, hoewel Citrix-lek gedicht is

Hackers houden zich schuil op 39 Nederlandse servers nadat zij binnen zijn gekomen via een lek in software van het Amerikaanse bedrijf Citrix, blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Fox-IT. Het omvangrijke lek werd eind 2019 ontdekt, waarna het bedrijf maatregelen nam om de kwetsbare toegang af te sluiten. Toch hebben hackers weten binnen te dringen, bijvoorbeeld doordat de kwetsbaarheid door de serverbeheerder niet of te laat is gedicht.

Aan hoeveel Nederlandse organisaties de 39 door Fox-IT geïdentificeerde Nederlandse servers toebehoren, kan het bedrijf niet zeggen. Het is mogelijk dat een groot bedrijf meerdere Citrix-servers gebruikt, of dat een buitenlands bedrijf gebruikmaakt van Nederlandse servers.

Volgens de Volkskrant zitten de hackers bij zeker 25 Nederlandse organisaties nog steeds in de systemen, hoewel zij de Citrix-kwetsbaarheid inmiddels hebben weggenomen. Dertig Nederlandse organisaties zouden het lek niet hebben gedicht, schrijft de krant, waardoor de deur voor hackers nog steeds openstaat.

Lees hier verder. © Nu.nl

Peter Hickendorff

Geef een reactie