Herstelkosten na ransomware in Nederland bovengemiddeld

Herstelkosten na ransomware in Nederland bovengemiddeld

Het betalen van losgeld voor een ransomware-aanval verdubbelt bijna de kosten voor een herstel na een aanval. Van alle sectoren wordt de publieke sector het minst getroffen door ransomware.

Dit blijkt uit het rapport The State of Ransomware 2020 van Sophos. Aan het onderzoek namen 5.000 IT-beslissers in organisaties in 26 landen in Europa, Amerika, Azië-Pacific en Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Afrika deel. Meer dan de helft (51%) van de organisaties heeft de afgelopen twaalf maanden een aanzienlijke ransomware-aanval ervaren; in 2017 was dit nog 54%. Data werden in bijna driekwart (73%) van de aanvallen versleuteld.

De gemiddelde kosten om de impact van een dergelijke aanval aan te pakken – inclusief bedrijfsonderbreking, verloren bestellingen, operationele kosten en losgeld – bedroegen meer dan €675.000. Deze gemiddelde kosten stegen tot 1,3 miljoen euro, bijna twee keer zoveel bij organisaties die losgeld betaalden. Meer dan een kwart (27%) van de door ransomware getroffen organisaties gaf toe het losgeld te hebben betaald.

Op wereldwijd niveau kregen de categorieën media, ontspanning en entertainment de grootste klappen: 60% van de respondenten geeft aan getroffen te zijn door ransomware-aanvallen. De publieke sector werd het minst getroffen; slechts 45% van de ondervraagde organisaties gaf aan slachtoffer te zijn geweest van een aanval.

Lees hier verder. © Dutch IT Channel

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.