Je persoonsgegevens liggen na een datalek op straat, wat nu?

Je persoonsgegevens liggen na een datalek op straat, wat nu?

Van 700 patiënten die onder behandeling waren bij het UMC Utrecht zijn hun voor- en achternaam, hun polisnummer, BSN-nummer en een samenvatting van hun medisch dossier gestolen. Dieven hebben computers, harde schijven, processoren en geheugenkaarten gestolen uit een afgesloten ruimte in de polikliniek. Er is aangifte gedaan bij de politie en het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De diefstal werd op maandagochtend 20 april ontdekt. In een afgesloten ruimte stonden tien pc’s en de deur was opengebroken. De betrokken patiënten zijn per brief geïnformeerd over de inbraak en welke gegevens zijn buitgemaakt. Het ziekenhuis schrijft in de brief dat de gegevens beschermd zijn met een gebruikersnaam en wachtwoord. Desondanks kunnen criminelen wellicht toegang krijgen tot die gegevens. ‘Gezien de omstandigheid dat ook uw Burgerservicenummer onderdeel uitmaakt van de betrokken persoonsgegevens, is er een risico op identiteitsfraude’, staat erin de brief.

Wat zijn de gevolgen van zo’n datalek?

De betrokken patiënten maken zich nu zorgen wat kunnen criminelen met de buitgemaakte gegevens? Radar spreekt een gedupeerde. Zij zegt: ‘Mijn grootste zorg is wat zijn de gevolgen van zo’n datalek. Wat kunnen ze met mijn gegevens? En wat als iemand nu schade veroorzaakt met de buitgemaakte persoonsgegevens? Ik verbaas mij erover dat het UMC Utrecht op deze vragen geen antwoord weet.’

Lees hier verder. © AvroTros

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.