Kritiek op hogeschool nu wachtwoorden op straat liggen: ‘Deze lijst mocht zo niet bestaan’

Kritiek op hogeschool nu wachtwoorden op straat liggen: ‘Deze lijst mocht zo niet bestaan’

Adressen, mailadressen en wachtwoorden. De gegevens van tienduizenden mensen die ooit op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) werkten of studeerden liggen op straat. En dat is ook de HAN te verwijten, zeggen deskundigen. ‘Dit is extreem onveilig’.

De kritiek spitst zich toe op de manier waarop de gegevens naar buiten zijn gebracht. Namelijk in een bestand, waarin niet alleen naam en adres zijn vermeld, ook goed leesbare wachtwoorden. 

Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zijn bedrijven verplicht die wachtwoorden altijd versleuteld op te slaan, zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet. ,,Een hacker kan dat dan echt niet zomaar kraken.  Volgens de AVG mag deze lijst niet bestaan.’’

Ook Bas Teunissen van VPNGids.nl denkt dat de hogeschool wel iets te verwijten is. ,,Eigenlijk is het schokkend dat er wachtwoorden gevonden zijn. Dit is extreem onveilig. Het lijkt erop dat de hogeschool niet zorgvuldig is geweest.’’ Een woordvoerder van de HAN zegt nog niet op het onderzoek vooruit te kunnen lopen. ,,We snappen de kritiek en begrijpen dat dit vragen oproept. Maar we willen dit goed onderzoeken, voor we kunnen zeggen dat dit klopt.’’

Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens wil niet in detail  op de zaak ingaan. Wel bevestigt zij dat het in het algemeen mogelijk is dat een organisatie bestraft kan worden als persoonsgegevens niet zorgvuldig worden bewaard.  

Vandaag maakt RTL Nieuws bekend dat de lijst met contactgegevens die vorige week werd buitgemaakt door een hacker, online is gepubliceerd. De hacker had losgeld geëist, maar daar wilde de hogeschool niet op in gaan. Het resultaat: de gegevens liggen op straat.  

Lees hier verder. © Gelderlander

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep