Let’s get security done: Wat is uw cybersecurity-rating?

Let’s get security done: Wat is uw cybersecurity-rating?

Onderneming die veel investeren in security verwachten ook van partners dat zij op hetzelfde niveau aan hun cyberbeveiliging werken. Jan De Bondt pleit voor een securityrating, in navolging van bijvoorbeeld energielabels voor witgoed, of milieulabels voor auto’s.

Een energielabel voor je woning, een energielabel voor je koelkast, een maximaal CO2-niveau voor je wagen, … We geven tegenwoordig alles een label om na te gaan of het product dat we aanschaffen kwalitatief in orde is. Ook in de financiële wereld zie je ratings om na te gaan of een bedrijf solvabel en betrouwbaar is. Maar hoe weet je dat jouw partners op vlak van IT-security voldoen, zeker met die strenge GDPR-richtlijnen en bijbehorende boetes in het achterhoofd?

We moeten er niet flauw over doen: hoe meer gedigitaliseerd onze economie raakt en hoe meer data in de cloud staan, hoe aantrekkelijker het voor hackers wordt om gegevens te stelen. Ik geef hier één getal mee: 531.596.111. Dit is het aantal databestanden dat wereldwijd in een maand tijd (september) werd gestolen. Op jaarbasis overstijgt dit vlot de tien miljard records. Dat is een tien met negen nullen!

Eigenlijk moeten bedrijven naast een financiële rating die hun kredietwaardigheid in beeld brengt, ook een cybersecurity-rating krijgen. Een cijfer of lettercode die in een oogopslag duidelijk maakt – voor de buitenwereld en businesspartners – hoe goed een bedrijf tegen cybercriminaliteit is beschermd. 

Lees hier verder. © Datanews

Interessant idee; de vraag is natuurlijk hoe dit op te zetten en te meten.

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.