Medewerker Flevoziekenhuis raakte USB-stick met patiëntgegevens kwijt

Medewerker Flevoziekenhuis raakte USB-stick met patiëntgegevens kwijt

Bij het Flevoziekenhuis in Almere is een medewerker een USB-stick met patiëntgegevens kwijtgeraakt, schrijft het ziekenhuis dinsdag op hun website. Op de USB-stick stonden gegevens van 4325 patiënten die in de periode 2014 tot en met 2017 in behandeling waren bij de gipskamer van het ziekenhuis.

Op de USB-stick stonden de naam, geboortedatum en patiëntnummer van de patiënten en korte, inhoudelijke aantekeningen over de aard van botbreuken en de wijze van behandeling. Het bestand bevatte geen adresgegevens, burgerservicenummers en geen overige medische gegevens, schrijft het ziekenhuis.

Een zorgverlener van het ziekenhuis had deze patiëntgegevens ongeoorloofd op de USB-stick gezet met het doel om de effectiviteit van de behandeling later te kunnen analyseren. Maar de medewerkers verloor de USB-stick op een parkeerterrein nabij het ziekenhuis.

Op 9 oktober werd de stick gevonden door iemand anders die gebruik maakte van het parkeerterrein. De vinder heeft thuis de inhoud van de stick geopend en besloot vervolgens om deze weer terug te brengen naar het ziekenhuis.

Lees hier verder. © Nu.nl

Vraag: waarom is het mogelijk om usb sticks in werkcomputers te stoppen? Grote kans op datalekken én op virussen/malware/ransomware!
Tip: blokkeren die USB-poorten! Mocht het toch bedrijfsmatig nodig zijn, doe dat dan op een stand-alone station onder strenge controle.

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.