Megaboete voor tennisbond: Mogen sportclubs je data verkopen?

Megaboete voor tennisbond: Mogen sportclubs je data verkopen?

De AVG begint op stoom te komen. Vorige week viel er voor de tweede keer een hoge boete voor een overtreding van de privacywet. De tennisbond Knltb moet meer dan een half miljoen euro betalen wegens het verkopen van gegevens van tennissers. Oppervlakkig gezien is dat een logische zet; een bedrijf verkoopt gegevens en wordt daarvoor bestraft, maar de realiteit is ingewikkelder. De uitspraak kan volgens experts vergaande gevolgen hebben voor alle sportverenigingen, maar ook voor veel andere clubs en bedrijven.

Eerst even een recap. Op dinsdag 3 maart deelde de Autoriteit Persoonsgegevens haar tweede AVG-boete uit. Die was hoog; de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond, of Knltb, kreeg maar liefst 525.000 euro boete opgelegd. De organisatie had namelijk gegevens van leden verkocht aan sponsoren. De voorwaarden waaronder dat was gebeurd, waren niet juist, concludeerde de AP. De boete kwam hard aan en niet alleen bij de tennisbond zelf. Ook sportkoepelorganisatie NOC*NSF sprak zich uit tegen de uitspraak, net als diverse andere sportorganisaties en zelfs de politiek.

Lees hier verder voor de uitgebreide analyse. © Tweakers.net.
Het document ‘Normuitleg grondslag ‘gerechtvaardigd belang’ van de Autoriteit Persoonsgegevens vindt je hier. Hier vindt je een (juridische) analyse van dat document.

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.