Minister Van Rijn: sportverenigingen niet uitgezonderd van de AVG

Minister Van Rijn: sportverenigingen niet uitgezonderd van de AVG

Sportverenigingen zoals de KNLTB zijn niet uitgezonderd van de AVG, zo heeft minister Van Rijn voor Medische Zorg en Sport laten weten op Kamervragen over een AVG-boete voor de tennisbond. Voor het overtreden van de privacywet kreeg de KNLTB een boete van 525.000 euro opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens.

VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Van Gent vroegen de minister of hij deze boete proportioneel vindt en of er onder aanvoering van NOC*NSF gezocht moet worden naar uitzonderingsmogelijkheden om de sport betaalbaar en toegankelijk te houden. “Bent u zich ervan bewust dat de door de AP gehanteerde interpretatie van de AVG sporten in Nederland duurder maakt?”, vroegen de Kamerleden.

“Het is niet aan de orde om een specifieke uitzondering voor sport te maken. De AVG is een Europese verordening die rechtstreeks van toepassing is in Nederland en daarmee ook van toepassing is op (sport)verenigingen”, antwoordt de minister. Wat de proportionaliteit van de boete betreft gaat daar de Autoriteit Persoonsgegevens over, aldus Van Rijn: “Het is aan de AP om een proportionele sanctie op te leggen, zij maakt hierin onafhankelijk haar eigen afweging. Daar kan ik niet in treden.”

Lees hier verder. © Security.nl

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.