Misleidende berichten over stiekeme ‘corona-tracker’ op je smartphone: hoe zit dat?

Misleidende berichten over stiekeme ‘corona-tracker’ op je smartphone: hoe zit dat?

Op Facebook en via WhatsApp worden momenteel berichten verspreid waarin stellig wordt beweerd dat er zonder jouw toestemming een (voorzet voor een) corona-app op je smartphone is geïnstalleerd. Het betreft een bericht waar weliswaar een kern van waarheid in zit, maar door de wat paniekerige, overdreven context uit zijn verband wordt gerukt. Hoe zit het precies?

Op de afbeelding hierboven zien we één voorbeeld van een bericht dat momenteel rondgaat, maar er zijn een aantal varianten in omloop die onderling eigenlijk niet zo gek veel van elkaar afwijken. De suggestieve intonatie van het bericht biedt alvast voldoende reden tot enige scepsis, maar compleet verzonnen is het bericht ook niet, en dat is natuurlijk enigszins verwarrend.

Is het nou een app, of slechts een voorzet? En houden overheden en techbedrijven je nu al in de gaten via deze nieuwe functie? Tijd om het misverstand uit de wereld te helpen.

Geen app, maar een API

In de berichten die op dit moment rondgaan, wordt de suggestie gewekt dat techfabrikanten iedere smartphone – of je nu een iPhone hebt of een Androidtoestel – ongemerkt hebben voorzien van een optie om contact- en locatiegegevens te kunnen traceren. In zekere zin klopt dat.

De implicatie van deze berichten is echter dat jouw privacy wordt geschonden en dat je wordt bespioneerd. Smartphonereuzen zouden een loopje nemen met de privacy en uit de omschrijving blijkt de suggestie dat de gang van zaken qua transparantie nogal te wensen overlaat. 

Maar is er reden voor paniek? In werkelijkheid verandert het feit dat deze functionaliteit inderdaad is opgeleverd in beginsel nog niets: als gebruiker moet je zelf namelijk een aantal handelingen verrichten voordat deze functionaliteit daadwerkelijk iets doet.

Lees hier verder. © AvroTros

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.