Nieuwe oplichtingstruc leidt tot identiteitsfraude: stuur geen scan van je rijbewijs naar de ‘RDW’

Nieuwe oplichtingstruc leidt tot identiteitsfraude: stuur geen scan van je rijbewijs naar de ‘RDW’

De naam van de RDW wordt misbruikt voor een nieuwe oplichtingstruc. Het gaat dit keer niet om geld, maar om het plegen van identiteitsfraude: oplichters hopen heldere, goed leesbare scans van je rijbewijs te bemachtigen. Uiteraard is het bijzonder onverstandig om gehoor te geven aan dit verzoek, vandaar deze waarschuwing. Hoe gaan de oplichters te werk?

Eerlijk is eerlijk, ‘nieuw’ is technisch gezien misschien niet honderd procent waar, want deze truc dook onlangs ook al op in een andere gedaante. Hetzelfde verzoek werd namelijk gedaan uit naam van ‘DigiD’, en uiteraard heeft Opgelicht?! daar destijds direct voor gewaarschuwd.

In dat geval ging het overigens ook om scans van je paspoort of identiteitskaart, waar het zich dit keer tot je rijbewijs beperkt. Ze zullen ongetwijfeld denken dat de associatie ‘RDW’ en ‘rijbewijs’ geloofwaardig en betrouwbaar overkomt, maar laat je niet beetnemen: de mail is niet van de RDW en oplichters kunnen een hoop schade aanrichten als ze over een kopie van je rijbewijs beschikken.

Wat is dit keer de insteek van de oplichtingstruc?

Lees hier verder. © Opgelicht

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep