Pas op voor nieuwe Marktplaats-oplichtingstruc: combinatie van identiteitsfraude én phishing door nep-verificatie

Pas op voor nieuwe Marktplaats-oplichtingstruc: combinatie van identiteitsfraude én phishing door nep-verificatie

Er is een nieuwe vorm van Marktplaats-oplichting opgedoken. Dit keer gaat het niet alleen om phishing, maar óók om het bemachtigen van een kopie van je identiteitsbewijs, wat je kwetsbaar maakt voor aanvullende identiteitsfraude. Via een levensechte nepsite krijg je het verzoek om een kopie van de voor- én achterzijde van je identiteitskaart te uploaden. Vervolgens krijg je het verzoek om je rekeninggegevens ‘bij te werken’. In dit stuk lichten we toe hoe deze oplichtingstruc werkt en hoe je deze vorm van oplichting kunt herkennen.

De oplichtingstruc begint – zoals wel vaker – met een sms-bericht. Dat bericht bevat de volgende tekst:

Valse sms van ‘Marktplaats’

Geachte heer / mevrouw,

Verifieer uw account binnen 24 uur om Marktplaats te blijven gebruiken. Wij zijn altijd bezig met het vernieuwen en het veilig houden van ons platform. Wij zijn hier streng op tegen en proberen alle spam accounts uit onze database te verwijderen. Ga naar ideal-gelijkoversteken.nl/pay/accountbevestiging

Als je de tekst goed leest, zie je de nodige eigenaardigheden. Zo is ‘spamaccounts’ één woord en staat er strikt genomen dat Marktplaats ‘er streng op tegen is’ wat betreft het vernieuwen en het veilig houden van hun platform. Inderdaad, de oplichters hebben vermoedelijk zelf helemaal niet door dat ze in hun sms-bericht exact het tegenovergestelde beweren van wat ze hopen over te brengen.

‘Marktplaats’-nepsite: Voor- en achterkant van je identiteitsbewijs uploaden

Lees hier verder. © Opgelicht

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep