Ransomware-bescherming is niet alleen voor jezelf

Ransomware-bescherming is niet alleen voor jezelf

Bedrijven en organisaties zien bijna dagelijks de bedrijfsvoering na weer een succesvolle aanval vastlopen en ondervinden daardoor grote financiële schade. Het is daarom van belang dat elke organisatie werk maakt van goede bescherming, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Door gezamenlijk op te trekken tegen cybercrime is het verdienmodel van criminelen aan te pakken.

Waar in het verleden grote organisaties en bedrijven het slachtoffer van ransomware waren, zijn het daarnaast nu steeds vaker de middelgrote bedrijven die succesvol worden aangevallen. Grote organisaties lijken meer te investeren in voorzorgsmaatregelen, zoals goede backups waarmee zij in het geval van een succesvolle aanval de belangrijkste negatieve gevolgen van een aanval redelijk kunnen beperken. Dat lijkt bij middelgrote en kleine organisaties minder hoog op de agenda te staan.

Double extortion

We zien dat double extortion een belangrijke trend is. Hackers richten zich niet meer alleen op een slachtoffer maar proberen via een ingang of endpoints netwerken binnen te dringen en vandaar zich te verspreiden naar andere systemen binnen de infrastructuur. Op deze manier proberen zij tot zoveel mogelijk systemen toegang te krijgen. Voordat ze deze systemen op slot gooien, worden alle data gedownload en gezocht naar de meest gevoelige data. Mocht een bedrijf over goede backups beschikken, dan zullen hackers niet om geld vragen voor toegang tot de systemen maar dreigen ze met het publiceren van gevoelige data om zo een geldbedrag af te dwingen.

Lees hier verder. © Computable

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep