Te naïef over privacy? ‘Onze kinderen gaan ons dit later verwijten’

Te naïef over privacy? ‘Onze kinderen gaan ons dit later verwijten’

We nemen datamisbruik en online privacy niet serieus genoeg. Dat zegt hoogleraar Robbert Dijkgraaf, oud-president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en nu directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton in de VS.
Dijkgraaf vindt daarom dat burgers de politiek moeten oproepen meer actie te ondernemen tegen bedrijven die persoonsgegevens gebruiken en doorverkopen.
“Op een gegeven zullen onze kinderen, of de kinderen van onze kinderen, terugkijken en zeggen: hoe konden jullie zo naïef zijn dat jullie al die data en privacy vrij hebben weggegeven?”, zo waarschuwt de hoogleraar.

‘Privacy is het nieuwe klimaat’

Consumenten lijken zich daar nog weinig van aan te trekken, zo signaleert Dijkgraaf, omdat ontwikkelingen in bijvoorbeeld techniek vooral als handig worden ervaren.
“Het lastige is alleen dat we nauwelijks zicht hebben op hoe bedrijven met onze data omgaan. We moeten ons realiseren dat data misschien wel de kostbaarste bron zijn en niet olie en gas. Ons gedrag is het product en dat groeit spectaculair.”
Daarbij gaat het om een sluipende ontwikkeling, stelt Dijkgraaf: “Privacy wordt het nieuwe klimaat. Slechts heel langzaam krijgen we er begrip van.”

Lees hier verder. © NOS

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.