Universiteit Maastricht betaalde bijna 2 ton losgeld na digitale gijzeling

Universiteit Maastricht betaalde bijna 2 ton losgeld na digitale gijzeling

De Universiteit Maastricht (UM) heeft 197.000 euro losgeld betaald om haar computers te bevrijden van de malafide software die het netwerk van de universiteit vlak voor Kerst had gegijzeld, maakt de UM woensdag bekend tijdens een symposium over de cyberaanval.

Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur van de UM, vertelt dat de universiteit voor een duivels dilemma stond. Aan de ene kant voelde het volgens hem moreel niet goed om als onderwijsinstelling, die door de overheid gefinancierd wordt, cybercriminelen te betalen. Maar de belangen van studenten, medewerkers en onderzoekers van de UM wogen zwaarder. De universiteit besloot daarom het bedrag aan de hackers te betalen.

CIO Michiel Borgers van de UM vertelt dat de universiteit op de getroffen servers ook een aantal back-ups online had staan. De hackers kregen toegang tot deze back-ups en versleutelden deze ook. Borgers laat tijdens het symposium weten dat de universiteit nu ook offline back-ups heeft gemaakt om dit in de toekomst te voorkomen.

Lees hier verder. © Nu.nl

Opm: dat heet door schade en schande wijs worden.
Tip: maak in ieder geval óók backups off-line!

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.