UWV meldde 600 datalekken aan Autoriteit Persoonsgegevens in 2019

UWV meldde 600 datalekken aan Autoriteit Persoonsgegevens in 2019

Het UWV heeft vorig jaar meer dan 600 datalekken aan de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Een jaar eerder waren het er nog 342. Dat laat de instantie in het jaarverslag over 2019 weten. Vorig jaar ontving het UWV 1657 signalen over datalekken. Van deze datalekken waren er 606 “meldenswaardig” en werden aan de Autoriteit Persoonsgegevens gerapporteerd.

De stijging van het aantal gemelde datalekken is volgens het UWV te verklaren door het toegenomen bewustzijn onder medewerkers. Die herkennen meer incidenten als een datalek. Daarnaast wordt geopende retourpost sinds 2019 beter onderschept en wanneer nodig als datalek bij de toezichthouder gemeld. Ruim de helft van de 606 gemelde datalekken vorig jaar ging over geopende retourpost.

“Deze meldingen hebben meestal maar op één persoon betrekking, maar de ernst kan wisselend zijn, variërend van een verkeerd bezorgde neutrale uitnodiging tot een verkeerd bijgevoegd medisch rapport”, aldus het UWV. De overige meldingen zijn datalekken met uiteenlopende oorzaken en hebben meestal betrekking op meerdere personen. Om bij impactvolle datalekken snel te kunnen schakelen heeft het UWV een calamiteitenplan opgesteld dat inmiddels in gebruik zou moeten zijn genomen, zo staat in het jaarverslag vermeld.

Lees hier verder. © Security.nl

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.