Wat is social engineering en hoe voorkom je het?

Wat is social engineering en hoe voorkom je het?

In de wereld van cybercriminaliteit zijn oplichters altijd uit op gevoelige gegevens, zoals wachtwoorden en inloggegevens voor accounts. Ook proberen ze slachtoffers aan te sporen om overhaast actie te ondernemen, zoals het overmaken van geld, bitcoin of andere cryptovaluta.

Hiervoor hoeven criminelen niet altijd computernetwerken of -systemen te hacken. In plaats daarvan kunnen zij hun doel bereiken door in te spelen op het vertrouwen van het slachtoffer. Deze vorm van manipulatie wordt ook wel social engineering genoemd. Dit is een zeer succesvolle en eenvoudige manier voor criminelen om te krijgen wat ze willen.

Een steeds groter deel van ons leven vindt digitaal plaats. Hier spelen cybercriminelen op in; de trucs en tactieken van social engineering zijn steeds gehaaider en lastiger te herkennen. Door middel van psychologische manipulatie spelen aanvallers in op menselijke eigenschappen. Ze nemen een andere identiteit aan en proberen op verschillende manieren misleiding toe te passen.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe social engineering in zijn werk gaat. We benoemen enkele veelvoorkomende vormen van oplichting. Ook geven we tips over waar je op moet letten, en hoe je jezelf en je bedrijf ertegen kunt beschermen.

Hoe werkt social engineering?

Lees hier verder. © VPNGids

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.

© MeT-Groep