Wetenschappelijk instituut Wetsus betaalde losgeld om van ransomware af te komen

Wetenschappelijk instituut Wetsus betaalde losgeld om van ransomware af te komen

Wetsus, een in Leeuwarden gevestigd wetenschappelijk instituut voor watertechnologie, is acht dagen gegijzeld geweest door ransomware. Het bedrijf heeft losgeld betaald aan de hacker, waardoor de netwerkproblemen inmiddels weer voorbij zijn.

Algemeen directeur Johannes Boonstra zegt tegen de Leeuwarder Courant dat hij met een team specialisten sinds vorige week maandag bezig is geweest om het netwerk weer werkend te krijgen. De 150 medewerkers, 60 onderzoekers en 50 studenten kunnen sinds dinsdagmiddag weer zonder problemen gebruik maken van het computernetwerk. Op de eigen website meldt de organisatie dat ruim een week last had van een ‘groot serverincident’, veroorzaakt door een derde partij, waardoor het netwerk niet toegankelijk was en het instituut niet bereikbaar was voor e-mail of telefoon.

Gedurende de acht dagen is er de nodige keren onderhandeld met de onbekende afperser die het netwerk had gegijzeld. Er is betaald in bitcoins, maar om hoeveel geld het gaat wil Boonstra niet zeggen.

Lees hier verder. © Tweakers.net

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.