Zo houdt u het IoT-netwerk veilig

Zo houdt u het IoT-netwerk veilig

Internet of Things biedt organisaties ongekende mogelijkheden. De security van deze technologie vraagt echter nog de nodige aandacht. Wat kunt u zelf doen om te voorkomen dat hackers via uw slimme apparaten bij uw gegevens kunnen?

Het voorbeeld van de slimme auto die ten prooi viel aan hackers kennen de meesten wel. Ze konden het voertuig op afstand bedienen. Het spreekt voor zich dat zo’n hack rampzalige gevolgen kan hebben.

De securityrisico’s van IoT-hacks voor bedrijven staan nog minder op het netvlies. Terwijl ook de gevolgen hiervan weinig goeds beloven. Grootschalige DDoS-aanvallen hebben de vernietigende kracht van miljoenen gekoppelde slimme apparaten blootgelegd. Samen kan zo’n ‘botnet’ van gehackte IoT-devices als een digitale Godzilla organisaties omverwerpen. Als speelgoedhuisjes. De stormachtige opkomst van de Mirai-, Torii- en Qbot-botnets doen het ergste vrezen.

Waardevolle data
IoT-devices zijn meer dan eens een rijke bron van waardevolle data. Denk aan locatiegegevens of de (gesproken) informatie die je uitwisselt met een digitale assistent. In de handen van kwaadwillenden kan dat veel narigheid opleveren. Hoewel het feitelijke misbruik niet is aangetoond, ligt het kindersmartwatch-lek nog vers in het geheugen. Vervang de kindersmartwatch door een trackingsysteem voor waardevol transport. Met een beetje fantasie is het risico meteen zichtbaar.
Ten slotte kan een IoT-device als achterdeur ‒ onbedoeld en ongewenst ‒ toegang bieden tot een bedrijfsnetwerk. Wie deze op een kier laat staan, rolt de rode loper voor hackers uit richting de rest van de systemen en data.

Gerichte maatregelen
Het risico op een inbraak op het IoT-netwerk tot nul reduceren is een utopie. Maar met de volgende doelgerichte securitymaatregelen wordt de kans op een geslaagde hack een stuk kleiner.

Lees hier verder. © Beveiligingswereld

Peter Hickendorff

Reacties zijn gesloten.